Orthodontie – Tandartspraktijk aan de Haven – Amersfoort
Welkom bij
Tandartspraktijk aan de Haven

Orthodontie

Beugel

 

Bij een beugel staat de mondgezondheid voorop. Een mooi en recht gebit is functioneel; kauwen, bijten, tandenpoetsen, praten en lachen gaat beter. Ook maken rechte tanden en kiezen een goede mondhygiëne eenvoudiger, wat weer allerlei tandheelkundige klachten, zoals tandvleesontsteking en gaatjes, kan voorkomen.

Soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugels: vaste en uitneembare beugels, beugels die de stand van tanden en kiezen beïnvloeden en beugels die de groei van de kaak beïnvloeden. Ook zijn er beugels voor volwassenen, zoals de onzichtbare beugel en de anti-snurkbeugel. Welke soort beugel we gebruiken, hangt af van wat er precies moet gebeuren. Datzelfde geldt voor de duur van de beugelbehandeling. Regelmatig worden verschillende soorten beugels gelijktijdig of direct na elkaar gebruikt.

· Vaste beugel Een vaste beugel wordt ook wel ‘plaatjesbeugel’ of ‘slotjesbeugel’ genoemd. Met op maat gemaakte slotjes (brackets) worden de tanden en kiezen met een draad op de goede plaats geduwd. Eventuele elastiekjes zorgen ervoor dat de boven- en ondertanden goed op elkaar passen.

· Uitneembare beugel De uitneembare beugel heet ook wel losse beugel, omdat hij uit de mond gehaald kan worden. Ze zijn meestal gemaakt van kunsthars waarin metalen draden zijn bevestigd.

· Buitenbeugel De buitenbeugel bestaat uit een stevige metalen boog die in de mond in buisjes wordt geschoven. Deze buisjes zitten vast op bandjes die op de kiezen worden vastgezet. De beugel wordt met een band om het achterhoofd of de nek bevestigd en meestal slechts bepaalde uren per dag gedragen.

U kunt bij een aantal van onze praktijken terecht voor een onzichtbare beugel

· Onzichtbare beugel: Aligner Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om uw tanden en kiezen te corrigeren door middel van een vrijwel onzichtbare beugel. Ideaal voor iedereen die liever een beugel uit het zicht heeft. Wij werken met de producten van het beroemde Invisalign uit Amerika

Waar kunt u terecht voor een beugel?

Voor een beugel behandeling kunt u bij onderstaande praktijken terecht. Neem contact op met een praktijk bij u in de buurt voor meer informatie over de mogelijkheden.

Beugels voor volwassenen

Steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel en vaak gaat de voorkeur uit naar een onzichtbare beugel. Welke beugel het meest geschikt is voor u, is afhankelijk van het gewenste eindresultaat en de huidige stand van uw kaken en gebit. Een beugel kan ook de oplossing zijn tegen slaapapneu.

Retentiespalk

Na de beugelbehandeling staan de tanden en kiezen weer netjes op een rij. Om te voorkomen dat tanden terugschuiven, plaatsen we meestal een spalkje achter de voortanden in de boven- en onderkaak. Dit zorgt ervoor dat de tanden in de huidige positie gaan vastzitten en niet gaan schuiven. Het spalkje wordt met een speciale ‘witte lijm’ vastgezet.

Regelmatige controle

Als u een beugel draagt, is regelmatige controle door de orthodontist of tandarts voor orthodontie belangrijk. Die kijkt of de beugel nog goed is afgesteld. Als het nodig is, stelt hij of zij je beugel bij. Die controle is meestal eens per maand. In het begin duurt de controle soms wel een half uur. Later duurt het misschien nog maar vijf minuten. Tijdens een controle kunt u al uw vragen stellen, bijvoorbeeld over het poetsen of hoe lang u de beugel nog moet dragen.

Goede mondverzorging en een beugel

Goede mondverzorging is extra belangrijk voor wie een beugel draagt. Achtergebleven etensresten rond de slotjes vergroten de kans op tandplak en dus op gaatjes. Poets daarom het liefst 3 à 4 keer per dag met fluoridetandpasta. Dat is ook belangrijk om het tandvlees gezond te houden. Zorgvuldig poetsen draagt in grote mate bij aan een goed verloop van de behandeling. De orthodontist of tandarts voor orthodontie die de beugel aanmeet, geeft instructies over hoe het beste te poetsen. Wie een uitneembare beugel draagt, kan op de normale manier tandenpoetsen. Vergeet niet ook je beugel schoon te maken. Met een vaste beugel is het lastiger om tanden te poetsen. U doet het als volgt:

· Poets eerst het gedeelte van de tanden en kiezen boven de slotjes

· Poets daarna de slotjes zelf en eindig met het deel van de tanden en kiezen onder de slotjes. Gebruik hiervoor een tandenborstel met een rechte steel, een korte borstelkop en medium of harde nylon haartjes

· Met een ragertje kan de ruimte tussen de beugel en de tanden gepoetst worden.

· Vergeet het tandvlees niet

· Ook kan er voor het slapengaan een minuut gespoeld worden met een mondspoelmiddel

Het poetsen met een beugel zal wat meer tijd kosten. Vaak zijn 5 minuten per keer nodig om tanden en kiezen goed te poetsen.

 

 

De kosten van een orthodontische behandeling zullen variëren afhankelijk van het soort beugel en de duur van de behandeling. Dit zal per persoon verschillen. Gemiddeld kost een totale orthodontische behandeling tussen de €2.000 en €3.000. Alle kosten zijn gebaseerd op de door de overheid vastgestelde tarieven. Meer informatie hierover kunt u vinden op de sie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), tariefschikking orthodontische zorg. Het bedrag uit de begroting hoeft niet in één keer te worden betaald, maar wordt gespreid over de behandeling in rekening gebracht

 

KOSTEN INVISALIGN

Full records (rontgensfoto, afdrukken, bahandelplan) : 300 euro***

INVISALIGN LITE- express lite 7 aligners- dual arch: 1600 euro

INVISALIGN LITE- express lite 7 aligners- one arch: 1200 euro

INVISALIGN LITE MEDIUM- 14 aligners- dual arch 2500 euro

INVISALIGN COMPREHENSIVE- 15-unlimited aligners 3500 euro- for complicated cases

***When treatment plan is accepted we are putting 300 in total cost of Invisalign

***controle met Invisalign beugel zijn included in de total prijs

*** retentitie spalk is not included in price. At the end of treatment- spalk plaatsen – ongeveer 130 euro voor beide kaaken

 

HOE LANG BEN JE  BEZIG MET INVISALIGN?

Elke aligner moet 2 weken gedragen worden. Dus als u 14 aligners nodig heeft voor een mooi eindresultaat, dan moet u die 28 weken dragen. Dat is ongeveer 7 maanden.