Mondhygiënist – Tandartspraktijk aan de Haven – Amersfoort
Welkom bij
Tandartspraktijk aan de Haven

Mondhygiënist

Tarieven Mondhygiëne eenvoudig (tandsteen en gingivitis/lichte tandsvleesontsteking): 

 

Gebitsreiniging met polijsten en/of zoutstralen (tariefcode M03) 20 minuten = € 52,28

Gebitsreiniging met polijsten en/of zoutstralen (tariefcode M03) 30 minuten = € 78,42

Instructie Preventieve voorlichting en/of insructie poetsen/stoken/rageren (tariefcode mo1) 10 minuten = € 24,14

Fluoridebehandeling per kaak (tariefcode m40) = € 14,58

Medicament/Fluoride per element (tariefcode) = € 5,83

 

Tarieven Mondhygiëne complex (ver gevorderde tandsvleesontsteking met botafbraak/Parodontitis): 

(Nadat bij u de aandoening Parodontitis is vastgesteld, voeren wij eerst het tandvlees/botafbraak-onderzoek uit van € 169,09.  Na dit onderzoek weten wij precies hoe ver uw aandoening parodontitis is gevorderd en kunnen wij een begroting opstellen van het behandeltraject tot en met het consult parodontale nazorg. Deze sturen wij naar uw Email, zodat u deze ook kan overhandigen aan uw verzekeraar om te vragen hoeveel uw verzekering betaald voor uw behandeling.)

 

Tandvleesonderzoek en botafbraakonderzoek (tariefcode T12) = € 169,09

Verdoving: (tariefcode A10) = € 14,58

Reiniging per tand/kies en wortel complex exclusief verdoving ( Tariefcode T21) = € 31,49

Reiniging per tand/kies en wortel standaard exclusief verdoving (tariefcode T22) =€ 23,34

Herbeoordeling met tandvlees- en botafbraakonderzoek (tariefcode T 32) = € 104,95

Consult parodontale nazorg standaard (tariefcode T42) = € 88,63

Consult parodontale nazorg uitgebreid (tariefcode T43) = € 117,78

 

Marjolein de Kievid, Preventieassistente

Marjolein is een zogenoemde Preventie-assistent. Ze zorgt ervoor dat bij u en eventueel uw kinderen, netjes al het tandsteen wordt verwijderd en dat de tanden en kiezen daarna worden glad gepolijst. Ze brengt eventueel fluoridegel aan op gevoelige tandhalzen en de vlakken van de tanden en kiezen waar snel gaatjes bij u kunnen ontstaan. Ze houdt per bezoek bij wat het risico op gaatjes, tandsteen en bloedend ontstoken tandvlees is en zorgt er in samenwerking met u voor dat dat zoveel mogelijk wordt voorkomen (preventie). Ze geeft voorlichting instructies aan volwassenen en kinderen hoe het best te poetsen en te stoken of te rageren. Vaak is het slechts een kwestie van ‘de puntjes op de i zetten’.

Het komt erop neer dat als u de instructies van Marjolein goed opvolgt en u haar met regelmaat bezoekt, dat ik als tandarts, in theorie, op den duur niets meer te doen heb en dus werkloos raak.

Dus maak snel een afspraak, haar agenda raakt snel vol, ze is nogal populair…..

Ontstoken tandvlees

Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne

De mondhygiënist legt een patiënt uit hoe de tanden effectief gepoetst kunnen worden

Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees (gingivitis en parodontitis) en u bevordert de genezing ervan. Maar hoe weet u nu of uw tandvlees gezond is? En kunt u ontstoken tandvlees herkennen?

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet als u eet of uw tanden poetst. Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit. Het tandvlees is samen met het kaakbot en de vezels het fundament van uw tanden en kiezen. Wie zijn tandvlees gezond houdt, kan jarenlang genieten van zijn eigen tanden en kiezen.

Ontstoken tandvlees (gingivitis)

Ontstoken tandvlees (gingivitis)

Bloedend, rood of gezwollen tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. Uw tandvlees kan overal ontstoken zijn. Maar de ontsteking kan ook plaatselijk zijn, bijvoorbeeld tussen 2 tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenpoetst, tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt. Soms is uw tandvlees ontstoken, maar is er niets te zien. Gelukkig kan uw mondhygiënist of tandarts de ontsteking wel vaststellen. Tijdige behandeling van ontstoken tandvlees, kan uw tanden en kiezen behouden.

Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees?

Tandplakverklikker koop je bij de drogist

Tandplak op de overgang van uw tandvlees naar uw tand of kies en de tandplak die tussen uw tanden en kiezen zit, veroorzaken ontstoken tandvlees. Als u de tandplak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de tandplak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde tandplak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe tandplak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. Tandplak is lastig te zien. Een tandplakverklikker is een handig hulpmiddel om tandplak zichtbaar te maken.

Ernstige tandvleesontsteking (parodontitis)

Parodontitis; streepje geeft verdiepte pocket aan met tandplak en tandsteen

Parodontitis met ernstig botverlies

De ontsteking van het tandvlees kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Door de ontsteking laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De ruimte (pocket) tussen de tand en het tandvlees wordt dieper. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Daardoor laat het tandvlees nóg verder los. Door de ontsteking gaan de vezels stuk en wordt het kaakbot afgebroken. Gevolg? Nog diepere pockets. Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Het tandvlees kan gaan terugtrekken. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis. Parodontitis voel je vaak niet en kan zonder goede
controle lang onopgemerkt blijven.

Vaak wordt parodontitis pas opgemerkt als de tanden en kiezen losser gaan staan of als de ruimte tussen de
tanden en kiezen groter wordt. Omdat het tandvlees ver is teruggetrokken, komen wortels bloot te liggen.

Blootliggende wortels hebben geen beschermend glazuur. Daardoor ontstaan er makkelijk gaatjes.Ook zijn tanden en kiezen met blootliggende wortels gevoelig. Bijvoorbeeld als u uw tanden poetst of wanneer u warme, koude, zoete of juist zure producten eet of drinkt. Door de ontsteking kan zoveelkaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen uitvallen.

Hoe weet je of de ontsteking ernstig is?

Pocketsonde

Op het oog ziet al het ontstoken tandvlees er hetzelfde uit. Om de ernst van een ontsteking vast te stellen moet de tandarts of mondhygiënist de ruimten tussen de tanden en het tandvlees (pockets) opmeten. Dat doet hij met een zogenoemde pocketsonde bij alle tanden en kiezen. Met de meting bepaalt hij per tand of kies de ernst van de ontsteking. Bij gezond tandvlees is een pocket maximaal 3 mm en bloedt niet. Ontstoken tandvlees geeft pockets tot 5 mm. Verder gevorderde ontstekingen hebben nog diepere pockets, vaak van 6 mm of zelfs nog meer. Dan is er ook sprake van botafbraak.

Wat moet ik doen om mijn tandvlees gezond te maken en te houden?

Ontstoken tandvlees geneest alleen als u dagelijks alle tandplak verwijdert.

Mijn tandvlees is ontstoken, hoe haal ik alle tandplak weg?

Met een goede mondhygiëne haalt u alle tandplak weg. Dat houdt meer in dan 2x per dag uw tanden 2 minuten poetsen met een fluoridetandpasta. Reinig ook dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad. Een goede dagelijkse mondhygiëne is de basis van gezond tandvlees en een gezonde mond.

Wat kan de tandarts aan ontstoken tandvlees doen?

Elektrische tandenborstel

Uw tandarts of mondhygiënist kan u adviseren en instructies geven waarmee u uw mondhygiëne op peil kunt brengen en houden. Met een goede mondhygiëne verwijdert u dagelijks tandplak van uw tanden en kiezen op de plaatsen waar u zelf met de tandenborstel, tandenstokers, ragers of flossdraad bij kunt. Tandsteen kunt u niet zelf wegpoetsen. Dat doet uw mondzorgverlener met speciale instrumenten. Dit wordt gebitsreiniging genoemd. Uw dagelijkse inspanningen samen met de professionele gebitsreiniging in de mondzorgpraktijk worden beloond. De ontsteking kan verdwijnen en gezond tandvlees kan zich weer aan de tanden en kiezen hechten. Het tandvlees kan tijdens de genezing wat terugtrekken. Eenmaal verloren kaakbot komt niet meer terug. Wie dagelijks alle tandplak verwijdert, voorkomt nieuwe ontstekingen.

Kan ik tandplak verwijderen met een mondspoelmiddel?

Sommige mondspoelmiddelen maken het verwijderen van tandplak gemakkelijker. Toch kunnen ze het gebruik van een tandenborstel gecombineerd met tandenstokers, ragers of flossdraad niet vervangen. Mondspoelmiddelen kunnen wel even een frisse mondgeur en aangename smaak geven.

Is roken schadelijk voor mijn tandvlees?

Roken heeft behalve de bekende gezondheidsrisico’s ook nadelige gevolgen voor uw tandvlees. Het tandvlees van rokers ziet er bleker uit en bloedt minder snel, terwijl het toch ontstoken kan zijn. Als u rookt, herstelt het tandvlees slechter van een ontsteking. Bij rokers breekt het kaakbot 2x sneller af dan normaal.

Ik ben zwanger. Heb ik meer kans op ontstoken tandvlees?

Tijdens uw zwangerschap heeft u meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen. Door de veranderde activiteit van uw hormonen reageert het tandvlees heftiger op de aanwezigheid van tandplak. Extra aandacht voor de mondhygiëne tijdens uw zwangerschap is dan ook zeer belangrijk. Als u alle plak zorgvuldig verwijdert, levert uw zwangerschap geen extra risico’s op voor het krijgen van tandvleesontstekingen.

Heeft stress gevolgen voor tandvleesontstekingen?

Iedereen heeft wel eens last van stress. Langer aanhoudende psychische stress kan de afweer van het lichaam en dus ook van het tandvlees onderdrukken. Wie veel stress heeft, heeft een grotere kans op parodontitis. Ook de gevolgen van parodontitis kunnen ernstiger zijn.

Heeft diabetes gevolgen voor mijn tandvlees?

Iemand met diabetes is gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees ontsteekt sneller. Dat gebeurt vooral wanneer de diabetes niet goed is ingesteld. Mensen met diabetes, en vooral niet goed ingestelde diabetes, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van parodontitis.

Meer weten?

Download dan de gratis app GezondeMond. De app is beschikbaar voor Android en tablets en verkrijgbaar via Google Play. De app voor iPhone en iPad is te vinden in de App Store van iTunes.

 

  

Ook tandartsen moeten af en toe terug naar school, op de linker foto is tandarts Draga aan het werk op de cursus parodontale chirurgie aan de universiteit. In dit geval is tandarts Draga bezig met het oefenen van botcorrecties op een varkenskaak en oefent hij de verschillende parodontale chirurgische technieken.

Parodontale behandeling en chirurgie

Wij zijn een tandartspraktijk die gespecialiseerd is in het behandelen en genezen van licht ontstoken tandvlees met bloeding en tandsteen tot en met de ernstige tandvleesontstekingen waarbij botweefsel rondom de tanden aan het oplossen is en tanden los komen te staan.

Tandarts Draga is niet een aan de universiteit afgestudeerde specialist: een zogeheten Parodontoloog maar een algemeen practicus die via cursussen in de parodontologie behandeling en in parodontale chirurgie zijn bekwaamheden op dit gebied heeft behaald. Wij bieden onze parodontale behandelingen aan tegen gereduceerde tarieven, dit betekent dat we denken uw parodontale behandelingen goedkoper aan te kunnen bieden dan elders. Dus bent u eventueel geïnteresseerd naar wat wij voor u kunnen doen en een financieel aantrekkelijk voorstel? Kom gerust vrijblijvend eens een keer langs voor een kennismakingsgesprek. Dan kunt u uw problemen en wensen bespreken. Dit oriënterend gesprek kost u niets!